top of page
  • Foto van schrijverLenaerts nv

Lenaerts biedt uitweg voor wie elders ontslagen wordt

twee collega's van Lenaerts die op weg zijn naar de werf

Lenaerts in Houthalen, een gevestigde waarde in industriële installatietechniek, wil heel wat extra medewerkers aantrekken, maar kampt -zoals haast iedereen- met een gebrek aan instroom. Als oplossing heeft het bedrijf de Paul Lenaerts Academie opgericht, een eigen trainingscentrum waar mensen worden omgeschoold tot industrieel technieker. "Een mooie kans voor onder meer de ontslagen medewerkers van bedrijven als NedCar, Sappi of Bose, die we hier met open armen ontvangen om hun carrière een nieuwe wending te geven", zegt Ilse Lenaerts.


K. Meers, Made in Limburg, 10 november, 2023


Lenaerts groeit sterk, en heeft daarom extra techniekers nodig. Minstens 10, op dit moment. Maar: deze profielen zijn erg moeilijk te vinden, en het inschakelen van onderaannemers is voor Ilse Lenaerts en Johan Geraerts geen oplossing. "We roeien misschien tegen de stroom in, maar we willen zoveel eigen medewerkers in dienst hebben. Dat maakt de rekrutering er niet eenvoudiger op, dus moeten we creatief zijn", aldus het duo."


En dat vertaalt zich in de Paul Lenaerts Academie, een eigen opleidingsinstantie, genoemd naar wijlen Paul Lenaerts, vader van Ilse. "De Academie is een aparte cel binnen onze organisatie die de juiste opleiding verzorgt voor mensen die zich willen herscholen tot industrieel technieker", preciseert ze. "We maken 2 interne mensen vrij om hun kennis en ervaring door te geven. Dit doen ze door middel van workshops en één-op-één begeleiding. De nieuwkomers krijgen ook een intensieve opleidingsperiode in het bedrijf, waarbij ze worden gekoppeld aan een mentor."


Opmerkelijk is dat er ook mensen met een andere opleiding welkom zijn. "Een loopbaan kies je niet voor het leven. Een loopbaan pas je aan, aan jouw leven", vindt Ilse Lenaerts. "Vraag dat maar eens aan de mensen die straks hun job verliezen bij Bose, NedCar of Sappi. Daar zitten veel gemotiveerde krachten tussen die graag bereid zijn om zich om te scholen. We gaan dan ook niet per definitie op zoek naar mensen met de juiste opleiding. Wij hebben liever mensen met de juiste attitude. Met een grote drang om vakmanschap neer te zetten. Zij passen in onze bedrijfscultuur en helpen ons om te kunnen groeien. En dat gaan we samen doen!”Comments


bottom of page